Föreningen Trögdsgården

Historia

I över 90 år har Trögdsgården varit en naturlig träffpunkt. Här har bygdens folk mötts, spelat kort, festat, haft utställningar, sjungit, lagat och ätit middagar tillsammans och mycket annat. Kort sagt har bygdegården fyllt sin funktion som samlingsplats.

 

Milstolpar i Trögdsgårdens historia

Mellan de två världskrigen fanns ett stort behov bland landsbygdens ungdomar att få någonstans att träffas, diskutera och ha roligt tillsammans. Som på så många andra ställen vid den här tiden tog man saken i egna händer och byggde ett ställe att träffas på.


2015 – Trögdsboden målas om.

2013 – 85-årsjubiléet firas med barnaktiviteteter.

2010 – Trögdsboden, vår egen Loppis öppnar. Barn i Trögdsgården - att utbilda, roa och erbjuda gemensamma aktiviteter för föräldrar och barn drivs med barnaktiviteter organiserade av Föräldrargruppen. Trögdsgården får fem sponsorer - Cykelhörnan Hagelins Elektriska, Björn Jobackers Byggtjänst, Höjers Transport och Fordonskonsult och Grand Slam.

2009 – Omtyckta Reselotteriets etableras och blir redan första året en succé!

2008 – Nyrenoverat igen. Trögdsgården 80-år firades med barnaktiviteter, historisk dialog, middag och dans.

1983 – Dags för nyinvigning igen. Den 29 oktober hölls den tredje invigningsfesten.

1978 – Frågan tas upp om en ny renovering men inget blir klart förrän fem år senare (se ovan).

1966 – Toppnotering för uthyrningar. Lokalen var då uthyrd 190 gånger!

1964 – Trögdsgården används för musikundervisning 42 gånger, bridge 33 gånger, balettundervisning 23 gånger och bio 17 gånger. 60-talet var en tid för mängder av aktiviteter.

1956 – Bygdegårdsföreningen tar ensamt ansvar för Trögdsgården och förberedelserna för en restaurering sätter fart. Under årens lopp har det blivit flera.

1955 – JUF och bygdegårdsföreningen kommer överens om överlåtelse av lokalen. Räntan betalas en gång om året och används fortfarande för att bekosta Valborgsfirandet i Bose Backe!

1954 – Efter en del svåra motsättningar ombildas JUF-gården till en bygdegård och en bygdegårdsförening. Bakgrunden var dels politiskt, dels ekonomisk. Man var tvungen att bilda en bygdegårdsförening för att få tillräckligt stort befolkningsunderlag. Då gick att få statliga och kommunala medel till restaureringen av huset.

1929 – Den första sommarfesten äger rum.

1926 – Från början kallades Trögdsgården JUF-gården (Jordbrukare-Ungdomens Förbund). JUF-avdelningen startades 1926 och tog initiativet till att bygga gården. Arbetskraften och mycket av byggmaterialet fick man gratis. Totalt blev hela kostnaden för Trögdsgården 5 250 kr!

 

Har du varit med förr?
Har du varit med tidigare och har roliga berättelser och fotografier från förr? I så fall får du gärna ta kontakt med oss. Skicka ett mail till trogdsgarden@gmail.com med din berättelse (och gärna bilder om det finns) så kontaktar vi dig.

Många slags aktiviteter har det blivit under åren. Så här såg det ut under Skräpplockardagen våren 2009.